S perníkem jsme si nikdy tak úplně nerozuměli. Je sice rychlý a všichni ho mají rádi, ale všechno co je cítit skořicí na mě působí tak trochu jako česnek na upíry. Teda aspoň dokud jsem nezačala koketovat se zdravou variantou běžných buchet a koláčů, ze které se vyklubal tenhle experiment. A že je fakt povedený!
SUROVINY
2 hrnky hladké špaldové mouky
3 lžíce medu
1,5 hrneku mléka
2 větší jablka
2 vejce
1 prášek do perníku
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce holandského kakaa
hrst rozinek
hrst sekaných vlašských ořechů
4 čtverečky hořké Lind čokolády
hrst strouhaného kokosu
POSTUP
Předností každého perníku je jeho jednoduchost, protože stačí všechno smíchat dohromady, dát upéct a je to. Já za každou cenu preferuju selekci, takže mokrý věci do jedné misky, sypavý do druhé a až potom smíchat. Nic mě totiž neštve tak jako sražené těsto, neztuhlý krém a hrudky v těstě.
1) Výhodou hrnkového odměřování je fakt, že ušetříte spoustu nádobí. Úplně vám k tomu stačí jeden hrnek a lžíce, takže žádné přípravy předem. Prostě si jen do menší misky přesijte špaldovou mouku a do ní vmíchejte kypřící prášek do perníku. Protože když smícháte kypřící prášek přímo s mouku, pěkně to pak leze nahoru. A to je přeci žádoucí.
Kdo jede tvrdě bio, použije kvalitní kypřící prášek a k tomu lžičku perníkové koření.
2) Pak přichází na řadu holandské kakao, bez něhož by neměl perník správnou barvu. Na závěr sypkých surovin přidáte lžíci vanilkového třtinového cukru, který si musíte vyrobit doma sami, ale nic na tom není. O čemž si časem povíme taky.
3) Teď si ve větší misce odměříte kravské nebe kokosové mléko, ve kterém rozšleháte obě vajíčka a rozmícháte med. Na závěr do toho nastrouhejte jablka a tím odstartujete akci spojení. Protože jablka jsou surovina napůl pevná a napůl tekutá.
4) Chopíte se metličky a do misky s tekutou polovinou těsta začnete po částech přisypávat sypkou polovinu. Po částech, abyste to stíhali všechno rozmíchát a metličkou, aby vám nevznikly hrudky. Až vám vznikne hladké těsto, přidáte do něj podle chuti rozinky a nasekané vlašské ořechy.
5) Troubu si předehřejte na 180 stupňů, plech si vystelte pečícím papírem a celé těsto do něj vylijte. Nezapomeňte těsto uhladit ze středu do stran, aby vám uprostřed nevznikla přerostlá boule a perník nepopraskal. Dejte péct na 20 minut a čekejte, až se rozvoní po celé kuchyni.
6) Mezitím si můžete připravit polevu. Stačí rozpustit lind čokoládu ve vodní lázni, nq což potřebujete kastrůlek, o trochu větší kastrůlek a vodu. Do menšího kastrolu dáte trochu vody, kterou dáte vařit a na to postavíte větší kastrol, kam nalámete čokoládu. Jakmile se začne voda vařit, pára svým teplem čokoládu rozpustí. Dá se to taky udělat tak, že čokoládu ve skleněné misce vložíte do misky s vařící vodou a počkáte, než povolí. Protože ale čokoládu ředím trochou mléka, aby byla tekutější, volím první variantu, při které nechám čokoládu s mlékem pořádně spojit.
7) Polevu i upečený perník necháte vychladnout na pokojovou teplotu, než ho zvrchu přelijete a posypete trochou strouhaného kokosu. Pak už jen nechte polevu ztuhnout a nakrájejte.
Jestli ho nechcete tak moc vysoký, doporučuju větší rozměry pekáčku nebo poloviční dávku těsta. Tohle je totiž na roztržení pusy :D
Dobrou chuť
Žádné komentáře:
Okomentovat